83548.jpg

Photos: patswebgraphics.com

Puut ovat tärkeitä sekä Tolkienin että Lewisin luomissa fantasiamaailmoissa

Narnia-kirjat ovat klassisia satuja. Lewisin ystävä Tolkien määritteli sadut kertomuksiksi sadun valtapiiristä, jossa on paljon muutakin kuin "keijuja" tai kääpiöitä, noitia, peikkoja, jättiläisiä ja lohikäärmeitä. Siihen kuuluvat meri, aurinko, kuu ja taivas, maa ja kaikki mitä siinä on: puu ja lintu, vesi ja kivi, viini ja leipä sekä me kuolevaiset silloin kun olemme sadun valtapiirissä".

Narnian maailma tuntuu meistä läheiseltä ja tutulta, sillä se on meidän maailmamme sellaisena, kuin olemme oppineet sen tuntemaan omassa kokemuksessamme ja kulttuuriperinteessämme. Meidän kaikilla aisteilla saamamme kokemukset maailmasta ovat läsnä Narniassa. Siinä on paljon yhteistä kaikille kulttuureille ja mytologioille ennen ja nyt. Tällä tasolla eri kulttuurien ihmiset voivat tuntea Narnia-kirjat ja elokuvat läheisiksi. 

 

83539.jpg

Katulyhty kuuluu C.S. Lewisin edwardiaaniseen lapsuuteen. Kirjassa Taikurin sisarenpoika tapahtuu jotakin, joka siirtää lontoolaisen lyhdyn Narniaan.

83569.jpg

Vesi tuli erityisen hyvin esille ensimmäisessä Narnia-elokuvassa. Se on tärkeä luonnonelementti, mutta sillä on tärkeä merkitys myös eri uskontojen ja samalla kristinuskon symboliikassa.

Lue kertauksen vuoksi Narnian maailmoita koskeva kirjoitukseni.

Lue mitä Tolkien sanoo saduista.