Kun kirjailijoista tulee niin kuuluisia kuin JRR Tolkien ja CS Lewis, heistä kirjoitetaan kirjoja, lehtiartikkeleita, heistä tehdään elokuvia ja keksitään urbaanilegendoja. Yhdysvalloissa C.S. Lewisista on kehitetty eräänlainen protestanttinen pyhimys.  Eräässä kirkossa on Narnia-lasimaalaus ikkunassa. [Kerrottakoon, että myös kanadalaiselle Mazo de <?xml:namespace prefix = u1 /><?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Rochelle on lasimaalaus eräässä kanadalaisessa kirkossa, tietääkseni myös Agatha Christielle Englannissa.]<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Amerikkalaiset turistit järkyttyvät kun C. S. Lewis kiertomatkan opas, Joy Davidmanin pojan lapsuudenystävä, näyttää heille myös pubin, jossa Jack Lewis kävi. Tolkienista ja Lewisista koetetaan myös kehittää jonkinlaista lievää kateus & viha muunnelmaa Mozart & salieri -tyyliin. Lewisin teini-iän kirjeet esitetään sensaatiomaisesti merkkinä milloin mistäkin.

 

Minulle monet tarinat ovat olleet aivan uutta, sillä niitä ei ollut liikkeellä silloin, kun tein graduani Narnia-kirjoista. Kirsti Ellilän blogissa keskustellaan näinä päivinä Narniasta, paraillaan Shadowlands-elokuvasta yhtenä "itkuelokuvana". Minäkin olen nähnyt tuon kauniin Attenborough'n elokuvan. Ihastuin siinä eniten vanhoihin rakennuksiin. Minua häiritsi se, että Lewisista oli tehty niin estynyt ja pikkupoikamainen, niin hyvä kuin Anthony Hopkinsin näyttelijäsuoritus sinänsä oli. Joy Davidmanin monisärmäisestä persoonasta oli otettu mukaan lähinnä sairas Joy ja Joyn poikia oli vain yksi.

 

On ollut aivan uutta lukea, että todennäköisesti juuri kirpeän älykäs ja suulas Joy oli syynä siihen, että Lewis etääntyi vanhoista ystävistään. Pieni viittaus Joyn teräväkielisyydestä annetaan toki elokuvassa. Luonnollisesti vasta avioituneella miehellä ja kuolemansairaan naisen aviomiehellä ei ollut yhtä paljon aikaa ystävilleen kuin entisellä poikamiehellä. Mikään salamasuhdehan Joyn ja Jackin suhde ei ollut. He olivat kirjeenvaihdossa kymmenisen vuotta. Joy Davidman Gresham ja hänen miehensä kääntyivät kristinuskoon Lewisin kirjojen ja kirjeiden vaikutuksesta. Kun William  Greshman jätti vaimonsa, Lewisin ja Joy Davidman Greshamin suhde muuttui.

 

Joku toivoi Ellilän blogin keskustelussa, että elokuvassa olisi ollut enemmän Inklings-ryhmästä. Siitä ryhmästä saisi hienon elokuvan. Varmaankin se idea on jo keksitty, kuka ties käsikirjoitus on valmiina. Nämä englantilaiset kirjailijat kokoontuivat yleensä Tolkienin tai Lewisin virka-asunnoissa yliopistolla. Se oli minulle uutta, että pubissa kokoontuva ryhmä oli rinnakkainen Inklings-ryhmälle, ei siis täysin sama. Joskus istuttiin iltaa jonkun kotona kuten Lewis on kertonut veljelleen joissakin kirjeissään.. 

 LUE LISÄÄ!

 

Ks. kategoria CS Lewis

Jack Lewis Joyn kuoltua  (CS Lewis-blogissa)

 

Sanan inkling [tav= aavistus, vihje]  muista merkityksistä. Luulin pitkään, että sana tarkoitti jotain musteeseen liittyvää kuten erään suomalaisen pariskunnan "kahden hengen klubin" nimi Muste [museo & teologia].

Kuvia Inklingsiin liittyvistä paikoista

The Inklings  -FAKTOJA

Kirjoja Lewisista

Laaja CS Lewis Bibliografia Lewisin kirjoja ja kirjoja Lewisista

Joy Davidmanin ura Amerikassa ennen Lewisia

Joyn 

ex-miehen William Greshamin romaanista myös elokuva

Roger Lancelyn Greenin ja Walter Hopperin uusi elämäkerta Lewisista (myös suomeksi)