3/7 Ihmiset ja eläimet<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Andrew-eno kertoo marsukokeistaan (Taikurin sisarenpoika).  Hän kuvailee sitä, kuinka jotkut marsuista räjähtivät kuin pikkupommit. Andrew-eno moittii Digorya, joka "ei pysy asiassa " vaan sanoo, että se on julmaa. Andrew-enon on sitä mieltä, että sitä vartenhan marsut ovat olemassa. Andrew-eno kokeilee myös taikasormuksiensa tehoa marsuilla.

C.S. Lewis piti kovasti eläimistä ja vastusti tuskallisia eläinkokeita. Eräässä kirjoituksessaan hän vaatii todisteita niiltä, jotka pitävät niitä oikeutettuina sen perusteella, että eläimillä ei ole tietoisuutta eikä sielua. Jos näin olisi, tilanne olisi vieläkin vakavampi, Lewis kirjoittaa. Kärsimys ei edes "karaise" eläimiä eivätkä ne voisi saada koskaan toisessa maailmassa korvausta kärsimyksistään. (Kilby, 71)

Epämiellyttävät ja pahat ihmiset ovat ilkeitä eläimille. Ennen muutostaan Eustace ei pitänyt eläimistä. Lewis sanoo ironisesti, että hän piti kylläkin koppakuoriaisista, varsinkin jos ne olivat kuolleita ja pistetty nuppineulalla kiinni pahville. (Kaspianin matkat) Eustace kiusasi Narnian jaloa hiirtä (Riipicheep) ja suunnitteli tarttuvansa sitä kiinni hännästä ja heiluttavansa sitä ilmassa. Narnian tyrannimaiset valloittajat (Calormenes) ovat julmia sekä orjia että eläimiä kohtaan. Narnian viimeisen taistelun ratkaiseva tapahtuma lähtee liikkeelle siitä, kun Narnian kuningas näkee, kuinka erästä puhuvaa hevosta pahoinpidellään.

Ihmisen suhde luontoon on keskeinen teema varsinkin Prinssi Kaspianissa ja Velhossa ja leijonassa.  Kun ihminen on kohdellut luontoa huonosti ja esineellistänyt sen, luonto aidoimmillaan – jota Narnian puhuvat eläimet edustavat – on joutunut kätkeytymään siihen saakka, kunnes joku hyvä ihminen kuten Kaspian osoittaa sille ystävällisyyttä. (Kilby, 73) Aslan ei anna Reepicheep-hiiren mennä ihmisten maailmaan sanoen, että ihmiset tekisivät sille pahaa ja laittaisivat sen näytteille

Tashmaanin kaduilla on kulkukoiria, joista kukaan ei pidä huolta. Toisaalta Lasaraleen on pilannut lemmikkiapinansa hemmottelulla. Lemmikkieläintä tulee kohdella hyvin. Sitä ei saa myöskään erottaa kokonaan luonnollisesta ympäristöstään ja sille ominaisesta elämäntyylistä. Narnia-kirjoja lukeva lapsi oppii rakastamaan luontoa ja eläimiä.

Kilby, <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Clyde S. The Christian World on C.S. Lewis. 2nd ed. 1964.