20835.jpg

 

Kuva: © Buena Vista International Finland

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Velho ja leijona- kirjan päähenkilöt Peter, Susan, Edmund ja Lucy ovat sotalapsia, jotka lähetetään Lontoosta maaseudulle pommituksia pakoon. Hitler halusi vallata Britannian ja aloitti vuonna 1940 maailman ensimmäisen ilmasodan. Alkoi taistelu Britanniasta.

 

Herman Göringin johdolla Luftwaffe pommitti Lontoota lakkaamatta syyskuun 7. päivän ja toukokuun 11. päivän välisen ajan tuhotakseen Englannin talouden ja ennen kaikkea lannistaakseen englantilaiset. Mutta lontoolaiset osoittivat monin tavoin sankarillisuutta, esimerkiksi Myra Hess piti kerran viikossa konsertin National Galleryn tyhjissä saleissa, joista taideteokset oli viety turvaan. Hän ja muutkin muusikot soittivat saksalaisten säveltäjien musiikkia osoituksena siitä, että vihollisia eivät olleet Saksan kansa ja kulttuuri.

 

Yli 800 000 lontoolaista koululaista lähettiin sotalapsiksi maaseudulle. Mukana oli lisäksi yli 100 000 opettajaa ja avustajaa. Lisäksi puoli miljoonaa alle kouluikäistä lasta lähti äitien kanssa sotaa pakoon. Myös C.S. Lewisin kotiin Oxfordin lähelle tuli sotalapsia. Heitä viihdyttääkseen Lewis kertoi kerran eräänä iltana tarinan satumaailmasta, johon pääsee yläkerran vaatekaapista.

 

Tarina unohtui ja palasi mieleen uudelleen vasta vuosia myöhemmin. Siihen yhdistyivät lapsuudenaikaiset kuvitelmat maailmasta, jossa eläimet puhuvat, antiikin tarinat ja pohjoiset legendat, joita Lewis oli lukenut jo koulupoikana. Syntyivät Narnian tarinat. Ensimmäinen Narnia-kirja "The Lion, the Witch and the Wardrobe "ilmestyi vuonna 1950, kymmenen vuotta tuon kauhistuttavan talven jälkeen.

 

Kirjan lapset lähetetään maalle sotaa pakoon. He joutuvat vanhan vaatekaapin kautta toiseen maailmaan. Mutta sielläkin syttyy sota, taistelu hyvän ja pahan välillä. Eniten ovat säilyneet kuitenkin ainakin minun mielessäni Narnian ihmeelliset maisemat, faunin ja mäyrien kodikkaat asunnot, Narnian satumainen tunnelma ja ihmisen ikuisen unelman täyttymys – ihmiset ja eläimet voivat puhua toistensa kanssa.

 

LUE LISÄÄ!

Turun Sanomat: englantilaisten unikkorintamerkit

Suomen sotalapset

Sotalapsien kokemuksia

Sotalapsi

Suomalaisia lapsiakin lähetettiin omassa maassa maaseudulle turvaan.

 

READ MORE

The <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />London Blitz

Myra Hess

"During the Winter War and the Continuation War almost 80.000 children were sent away from Finland to safe countries. Most of the children were taken to Sweden, but Denmark and Norway also accepted a few thousand refugees." War children./Finnish Film Foundation