<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

25378.jpg

 

Picture: Buena Vista International Finland copyright

 

The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch, and the Wardrobe (Velho ja leijona) –elokuva on klassinen satu ystävyydestä, petoksesta ja sisäisestä kasvusta. Se on kaunis ja hyvin näytelty elokuva. Nautin Narnian maisemista ja narnialaisista, sekä puhuvista eläimistä että myyttisistä hahmoista kuten kentaureista. Lucy (10-vuotias Henriette) ja fauni Tumnus (James McAvoy)valloittivat minut täysin. Heidän ystävyytensä on eräs kiehtovimpia asioita elokuvassa. Heissä kummassakin on sekä charmia että lähimmäisenrakkautta. Kentaurit ovat puolestaan hätkähdyttävän komeita ja jaloja, ihmislapset Peter, Edmund, Susan ja Lucy normaaleja lapsia, vaikka heillä on ehkä paremmat käytöstavat kuin nykyajan lapsilla.

 

Jadis jää vaisuksi lasten ja faunin rinnalla

 

Lapsinäyttelijöiden ja kiinnostavien puhuvien eläinten rinnalla noita Jadis (Tilda Swinton)  jää vaisuksi. Hänellä on tosin upea vaatevarasto, mutta pahan sankarittaren majesteettisuus puuttuu. Mutta samoin myös Aslan on elokuvassa melkein koko ajan lempeä-ääninen ystävä eikä jyrisevän pelottava numen-hahmo. Meidän aikuisten kannattaa muistaa, että Velho ja leijona on ennen kaikkea lastenelokuva. Lucy ja Edmund ovat elokuvan varsinaisen kohderyhmän ikätoverit, ja he hallitsevat elokuvaa.

 

Lucyssa on miltei enkelimäistä herttaisuutta, jollaista tapaa monesti pikkutytöissä, mutta jota harvoin nykyään kuvataan. Edmund (Skandar Keynes) on niin kuin kuka hyvänsä meistä, hän tekee typeryyden toisensa jälkeen, antaa narrata itseään, joutuu ikävyyksiin ja aiheuttaa toisille ongelmia, mutta hän katuu, saa anteeksi ja hänet otetaan avosylin mukaan sisarusparveen ja narnialaisten joukkoon. Edmundin henkinen kehitys onkin elokuvan punainen lanka, ja Aslan kuolee nimenomaan Edmundin puolesta. (Skandar kasvoi elokuvan tekemisen aikana fyysisesti <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />6,5 tuumaa eli noin 15 cm!]

 

Velho ja leijona on kuvattu tarkoin C.S. Lewisin kirjan hengessä. Se on lapselle klassinen satu, jossa sankari kasvaa koettelemusten ja virheittensä kautta oman yhteisönsä täysivaltaiseksi jäseneksi.

Maisemat olivat niin kauniita, että ihan niiden tähden jo täytyy mennä katsomaan elokuva uudestaan.

 

Lue lisää näyttelijöistä:

William Moseley (Peter)

Tilda Swinton (Jadis) ja Skandar Keynes (Edmund)

Anna Popplewell (Susan Pevensie)

James McAvoy (fauni Tumnus)

Videohaastatteluja Velho ja leijona -elokuvan näyttelijöistä

Kerro, mitä Sinä ajattelit tästä elokuvasta.