23467.jpg

Kuva: Buena Vista International Finland

Muutama vuosi sitten näyttelijä Jill Freud sai kirjeen C.S. Lewisin vaimon Joyn pojalta Douglas Greshamilta: Kai te tiedätte, että Te olitte esikuvana Lucy Pevensielle. Se oli täydellinen yllätys 78-vuotiaalle näyttelijä Jill Freudille, joka kertoi Nigel Farndalelle muistoja C.S. Lewisista. (news telegraph)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kaikki alkoi Lontoon pommituksesta kuten Narnia-elokuvassakin. Jill Freud (silloinen June Flewett) seisoi rautatieasemalla lähdössä sotalapseksi. Pikkusisar joutui lastentarhansa kanssa Walesiin eikä nähnyt äitiään kuin muutaman kerran sodan aikana. 14-vuotias Jill lähetettiin Oxfordiin, ja oltuaan ensin kahdessa muussa perheessä hän pääsi C. S. Lewisin kotiin. Lewis oli 43-vuotias ja taloutta hoitava rouva Moore 68-vuotias.

 

Kirjeissään Jill Freudille C.S. Lewis sanoo tätä "epäitsekkäimmäksi ihmiseksi jonka hän on tuntenut.". Jill oli juuri sellainen kuin Narnia-kirjojen Lucy: pieni ja hento, utelias ja herttainen. Jack ja Warren Lewisin mielestä Jill oli "pyhimysmäinen lapsi" ["the closest person they'd ever met  to a living saint") . "C.S. Lewisin paholaisen kirjeopisto" oli sota-ajan Englannissa bestseller, ja myös luostarikoulua käynyt Jill kuului Lewisin lukijoihin ja ihailijoihin.

 

Millainen oli C.S. Lewis? Jill Freud kertoo, että hän oli reipas ja punaposkinen roteva mies, joka piti kävelystä ja pubissa istumisesta. Hän oli seurallinen ja puhelias. Päivisin talossa piti olla hiljaista kun hän teki kirjoitus- ja tutkimustyötä. Lewis innosti lapset lukemaan ja keskusteli heidän kanssaan ystävällisesti, vaikka hän saattoi olla aikuiseurassa teräväkielinen. Yläkerran vaatekaapista Jill ei muista mitään erikoista. Ehkä talossa samaan aikaan olleet pienemmät sotalapset olivat kyselleet siitä.

 

Jill vietti Lewisin kodissa lomia sodan jälkeenkin. Hänet hyväksyttiin 16-vuotiaana teatterikouluun (Royal Academy of Dramatic Art), mutta hän siirsi sinne menoa kahdella vuodella auttaakseen rouva Moorea, joka oli sairaana. Jill Freudin isä oli klassisten kielten lehtori, mutta C. S. Lewis oli hänelle kuin toinen isä. Hän muun muassa kustansi Jill Freudin teatterikouluopinnot. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1948 C.S. Lewis kirjoitti ensimmäisen Narnia-kirjan, joka ilmestyi vuonna 1950.

 

Jill sai tietenkin kirjan lahjaksi, mutta ei arvannut, että oli ollut sankarittaren esikuvana. Samana vuonna hän meni naimisiin näyttelijätoverinsa Clement Freudin, Sigmund Freudin pojanpojan kanssa. 78-vuotias Lady Freud on viiden lapsen (mm näyttelijä ja käsikirjoittaja Emma Freudin) äiti ja 15 lapsen isoäiti.  Hänellä on oma teatteriseurue, hän käy steppaustunneilla kerran viikossa ja ui joka päivä. Reipas narnialainen isoäiti.