22917.jpg

Kuva: Buena Vista International Finland copyright

Eräs kaikkein kiinnostavimmista henkilöistä Narnia-kirjoissa on Jadis, valkoinen velho, oikeammin valkoinen noita. Klassisessa sadussa on aina taistelu hyvän ja pahan välillä. Jadis edustaa näissä saduissa pahuutta, mutta ei ole "paha itse".

C.S. Lewis on saanut vaikutteita Jadiksen luomiseen moneltakin taholta. Macdonaldin Lilith (Phantastes) on samanlainen kuin Jadis, julman Charnin valtakunnan noitakuningatar, joka taikoo Narniaan talven ilman joulua. Lewis sanoo, että Jadis polveutuu jättiläisistä ja "Jinnistä".

Muslimimytologiassa ja arabialaisissa kertomuksissa "jinny" on enkeliä alempana oleva henkiolento, joka voi ilmestyä ihmis- tai eläinhahmossa ja harjoittaa taikavoimaa. Tällainen hahmo on Narnia-kirjoissa , Hopeatuolissa, esiintyvä vihreä velho, joka muuttuu välillä käärmeeksi, mutta on myös suunnattoman kauniin naisen hahmossa. Vanhassa rabbiinikirjallisuudessa on Aatamin ensimmäinen vaimo Lilith, joka pakenee Aatamin luota ja muuttuu demoniksi.

Lewis on tehnyt Jadiksen Lilithin jälkeläiseksi. Hän on samalla kaunis ja demoninen. Lewis ei suinkaan yhdistä aina kauneutta ja demonisuutta, mutta Jadis kuuluu siihen myyttien perinteeseen, jonka Lewis tuo esille Narnia-kirjoissa ja hän soveltuu erinomaisesti pahan edustajaksi.

Jadis on täydellinen vastustaja taistelussa hyvä ja pahan välillä, hän "melkein " voittaa. Tässä mielessä kannattaisi lukea kirjaa "Aristoteles Hollywoodissa", jossa kuvataan näitä täydellisen vihollisen ominaisuuksia. Aivan jo Jadikseen tutustumisen vuoksi kannattaa lukea Narnian synnystä kertova Taikurin sisarenpoika, jossa kerrotaan myös, mistä Jadis tulee ja kuinka hän pääsee Narniaan ja myös edwardiaaniseen Lontooseen.

 Jadis on niin kaunis, että katsojan henki salpaantuu hänen katsomisestaan. Hän on suunnattoman suuri ja vahva ja ovela. Hänet voi voittaa vain voimakkaampi taika, Aslanin taika.

Lisäys: Mainitsin Hiltusen kirjan täysin muistinvaraisesti.

Hiltunen, Ari, Aristoteles Hollywoodissa. Menestystarinan anatomia. Helsinki: Gaudeamus 1999<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />