[Huom. Aslan ='leijona' turkin kielessä. C.S. Lewis luki lapsena Tuhannen ja yhden yön satuja.]

 

23785.jpg

A

slan www.narniaresources.com Ota Aslan screensaveriksi 

Aslan on pelottava ja kauhistuttava niin kuin leijona ainakin. Alussa lapset pelkäävät häntä.

Aslan on kiehtova ja ihastuttava, kuin ystävällinen jättiläiskissa, jota lapset rakastavat ja jonka kanssa he riehuvat.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Aslanissa on täydellistä toiseutta. Aslan on villi, hän kulkee missä hän haluaa, liikkuu maailmasta toiseen. Aslan ei ole kesy leijona.

 

Aslanin takana on eräs CS Lewisin lempikirjailijoista, Rudolf Otto, joka on tutkinut pyhän olemusta uskonnoissa (Das Helige). Pyhyys on kaikkien uskontojen yhteinen ydin.

 

Pyhän elementtejä ovat juuri nuo Aslanin ominaisuudet: pelottavuus ja kauhistuttavuus (mysterium tremendum), ihastuttavuus ja kiehtovuus (mysterium fascinans), ja toiseus (totaliter aliter).

 

Keskustelin erään teologin kanssa "Velhosta ja leijonasta", jonka hän oli lukenut äskettäin. Hän oli ihastunut siihen erikoislatuiseen yhdistelmään, joka kirja on. Siinä on toisaalta täydellistä lapsenomaisuutta, juuri sellaista josta lapset pitävät ja toisaalta syvällistä teologian tuntemusta ja yllättävää suorasukaisuutta, jota hän ihmetteli Tolkienin lailla.

 

Mutta kiinnostavaa on se, että lapset eivät sitä ihmettele. Monet jotka ovat lukeneet Narnia-kirjat lapsina, eivät ole edes huomanneet, että niissä puhutaan uskonnosta.

On sanottu, että Narnia-kirjat pitäisi lukea kolmesti: lapsena, nuorena ja vähän vanhempana.