19159.jpg

 

Narnia-kirjat lapsena moneen kertaan lukenut Anu Silfverberg kirjoittaa Helsingin Sanomain NYT-liitteessä 23.12.2005:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

"Visuaalisesti elokuva on hieno. On hyvä, että se tehtiin vasta nyt, kun grafiikka ja tehosteet ovat tätä tasoa.

Sille, joka rakastaa Narniaa satuna, tarinan tärkein hahmo on pieni Lucy. Juuri lapsen usko avaa tien toiseen maailmaan." Silfverberg antaa tunnustusta näyttelijöille ja Uuden Seelannin maisemille.  

 

Siflverberg on koonnut arvosteluunsa Narnia-elokuvan vastustajien mielipiteitä. Hänellä on kohdassa "Uskon asia" kaksi lainausta samasta lehdestä, Labouria vasemmistolaisempaa suuntaa edustavan The Guardian-lehden kriitikko Paul Bradshaw, joka sanoo: "Kellään ei ole mitään syytä saada poliittisesti korrektia kohtausta elokuvan kristillisestä allegoriasta." Mutta juuri niin tekee Silfverbergin ensimmäisen lainauksen kohde, saman lehden Polly Toynbee, yläluokkaista  akateemista ja aatelista sukua oleva toimittaja, joka on tunnettu rääväsuisista mielipiteistään. Hän purkaa sekavasti ja epäloogisesti ateistista raivoaan Narnia-elokuvaa kohtaan ja käy samalla kampanjaa Bushin edustamaa amerikkalaisuutta vastaan. Mutta Narniahan ei ole George Bushin, vaan Jack Lewisin luomus. Siinä on suuri ero.

 

Lisäksi CS Lewis ei ollut "tory" vaan demokraattinen rojalisti. Hän muun muassa kieltäytyi aatelisarvosta, etteivät hänen Labour-puoluetta kannattavat pubikaverinsa pahoittasi mieltään. Siflverberg sanoo virheellisesti myös, että Jadis on "itse piru" ja Edmund Juudas, mutta Jadis on vain eräs pahaan liittoutuvista hahmoista ja Edmund katuu sitä, että petti sisarensa, veljensä ja Narnian eläimet – ja saa tekonsa anteeksi. Juuri Edmundin luonteen kehitys on kiinnostava sekä elokuvassa että kirjassa. Anun kritiikki on näissä kohdin mustavalkoista, jollaiseksi hän väittää Tolkienin ja Lewisin maailmaa. Tämä oli nyt suurin piirtein sellainen Narnia-juttu, jonka odotti lukevansa Hesarin NYT –liittestä. Siinä oli kuitenkin myös lämpöä, joka ilahdutti.

 

Lue koko arvostelu tästä.