57384.jpg  

 

Hello Narnia, Italy! Buon giorno Narni!

 

I received a message from Mr. Giuseppe Fortinati and was inspired to write more about Narni. Grazie.

 

Tuli viesti Narniasta, Italiasta. Giuseppe Fortinati kertoi linkittäneensä tämän blogin italialaiseen sivustoon, josta olen kertonut jo aikaisemmin . Nyt olen tutustunut italialaisiin Narnia-sivuihin tarkemmin, varsinkin umbrialaisen Narnin kaupungin ja C.S. Lewisin Narnian yhteyksiin.

 

Italiassa on Rooman lähellä Narni-niminen kaupunki, aikaisemmalta nimeltään Narnia. (kartassa suoraan Rooman yläpuolella ylälaidassa.) . Roomalaiset valloittivat vuonna 299 e.Kr. umbrialaisen Nequinum-nimisen kaupungin (mahdollisesti neolittiselta ajalta olevan, mainittu ainakin 600 e.Kr.) ja antoivat sille nimen Narnia, joka tulee Nar-joesta (nyk. Nera). Narniasta tuli merkittävä linnoituskaupunki, kun Rooman ja Firenzen välinen Via Flaminia rakennettiin. 1100-1300 Narnia oli  osa Vatikaanivaltiota, ja siitä tuli merkittävä taiteilijoiden ja kultaseppien keskus.

 

Modenassa on ollut 18.3. Narnia-konfrenssi, jossa Giuseppe Fortinati on ollut puhujana. Sivuja lisää tutkimalla löytyi kirja Narnia e Narni , jonka on kirjoittanut sama Giuseppe Fortinati, joka on myös ideoinut ja koordinoi Italian Narnia-projektia, josta voit lukea näiltä italialaisilta Narnia-sivuilta. Kirjassaan hän kertoo Lewisin mahdollisista yhteyksistä Narniin, entiseen Narniaan.

 

Jack Lewis oli intellektuaalisesti varhaiskypsä poika, joka luki latinankielistä kirjallisuutta jo ennen yliopistoon menoa. Hänen yksityisopettajansa Kirkpatrick kehui hänen kielitaitoaan. Renessanssin kirjallisuuden tutkijana hän tunsi Italian kulttuurihistorian ja osasi aikuisenakin latinaa niin hyvin, että oli seitsemän vuotta kirjeenvaihdossa latinaksi italialaisen papin kanssa.

 

Antiikin kirjallisuudessa on seitsemän mainintaa Narniasta, muun muassa sen miellyttävästä ilmastosta, jota Plinius vanhempi kehuu kirjassaan. Plinius nuoremman anopilla oli huvila Narniassa. Lewis on maininnut Narnian kirjeenvaihdossaan ja alleviivannut kaupungin nimen kartastaan.

 

Kirjallinen arkeologia voi löytää yhä uusia kerrostumia Narnia-kirjoista. Narnia-kirjojen sankaritar on nimeltään Lucy. Hänellä on kaima Narniassa, sillä narnialaisilla on oma paikallinen pyhimys Pyhä Lucia (Blessed Lucy of Narnia), jolle on alttari kaupungin katedraalissa. Tiesikö Lewis tästä välillä melkein unohtuneestä vaatimattomasta pyhimyksestä?

 

Jos joku haluaa matkustaa Narniin, se käy helposti Rooma-Firenze-junalla, josta jäädään pois Orten asemalla, josta on bussiyhteys.

 

HUOM! Oletko opettaja tai koululainen? Haluaisiko luokkasi tai koulusi tutustua Narnin kaupungin koululaisten Narnía-projekteihin? Näyttää siltä, että monet maat ovat mukana.

Mitä voi tehdä?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />