6/7 Musta ja valkoinen magia.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kun Jack oli 13-vuotias, hän joutui koulun oppilasasuntolan emännän, oikeammin oppilaiden "sijaisäidin" ("Matron") vaikutuksen alaiseksi. Tämä nainen oli kiinnostunut teosofiasta, ruusuristiläisyydestä, spiritismistä, kaikesta mikä kuuluu angloamerikkalaiseen okkultistiseen perinteeseen ja mikä oli muodissa 1900-luvun alussa. Lewis alkoi ajatella, että näkyvä maailma on kuin verho, jonka takana on toinen maailma. Siitä alkoi hänen kiinnostuksensa okkultismiin.

Lewis sanoi, että se on "spirituaalinen himo, ja kuten ruumiin himolla, sillä on kohtalokas voima, se valtaa ihmisen kokonaan, niin että mikään muu ei kiinnosta. (Surprised by Joy, 62). Tämä himo saa ihmisen kiinnostumaan taikuudesta tai ryhtymään noidaksi, ei niinkään vallanhimo.

 

Myöhemmin tuli Charles Williamsin vaikutuksesta mukaan mustan magiikan vastavoima, valkoinen magiikka kuningas Arthurin   tarinoiden hengessä, mikä antoi Jackille uuden näkökulman tähän aiheeseen.

Sekä musta että valkoinen magiikka tulevat esille Narnia-kirjoissa. Esimerkiksi Kaspianin yksityisopettaja tohtori Kornelius harjoittaa valkoista magiaa. Jadis, Andrew-eno, Green lady, noita ja ihmissusi ovat demonisen magiikan edustajia. Noita ja ihmisusi – jotka voivat ottaa joko ihmisen tai suden hahmon – ovat keskiaikaistyylisen taikuuden edustajia. Andrew-eno on pelkkä aloittelija, mutta hänen taioillaan on vaarallisia seurauksia. Hän on kiihkeän innostunut taikuudesta.

Kuten Jadis Andrew-enokin uskoo, että ne, joilla on salattua viisautta, ovat vapaita tavallisia ihmisiä kahlehtivista säännöistä. He ajattelevat, että moraali koskee vain naisia, lapsia ja tavallista kansaa. Tyydyttääkseen uteliaisuuttaan Andrew-eno lähettää pienet lapset sinne, minne ei uskalla itse mennä – toisiin maailmoihin.

Jadis himoitsee myös loputtomasti valtaa, aivan kuten Green Lady ja käärmekin – mikä niistä sitten olikaan hänen alkuperäinen olomuotonsa. He luovat maailmoja, joita he voivat käyttää hyödykseen. Mutta heidän valtansa voittaa suurempi voima, Aslanin taika.