2/4 Aika

C.S. Lewis on kaikkitietävä kertoja muun muassa siinä, että hän selostaa tapahtumia, jotka sattuvat samaan aikaan eri paikoissa. Hevosessa ja pojassa hän kuvaa kunkin neljän seikkailijan kokemuksia Tashbaanissa ja sitä, kuinka nämä kohtaavat toisensa lopulta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Prinssi Kaspianissa sekundaarinen kertoja Trumpkin kuvaa menneisyyden tapahtumia, kertoo Kaspianin lapsuudesta ja ajasta ennen lasten saapumista Narniaan. Kirjojen tapahtumien kokonaisaika on Narnian maailmassa satoja ja tuhansia vuosia, mutta nettoaika  - kerronnan kokonaisaika – on vain pari vuotta.

Seikkailujen välillä kulunut aika kuitataan muutamalla sanalla - "pitkänä ja onnellisena hallituskautena" - tai mainitsemalla joitakin tärkeitä tapahtumia. Joskus on yhteenveto välillä kuluneesta pitkästä ajanjaksosta kuten Viimeisessä taistelussa, jossa kuningas kuvaa Narnian historiaa meidän maailmamme lapsille. Hän kertoo sadoista ja tuhansista rauhanomaisista vuosista, jotka ovat kuluneet lasten vierailujen välillä. Narnian historia näyttäytyy kuin laajana maisemana, jota tarkkaillaan vuorelta.

Ajan psykologinen kokemus tulee esille esimerkiksi silloin, kun Jill, Eustace ja Puddleglum viedään Vihreän velhon luo laivalla maanalaisella järvellä. Aika tuntuu pysähtyneen, tuntuu kuin he olisivat asuneet aina maanalaisessa maailmassa, tässä laivassa. Toisinaan taas lyhyt ohikiitävä hetki sisältää merkittävän kokemuksen.

Ajan kulumista voidaan kuvata myös henkilön sisäisen kehityksen avulla. Prinssi Kaspianissa kerrotaan Kaspianin lapsuudesta ja poikavuosista, Kaspianin matkoissa hän on vain vuotta vanhempi, mutta sitä seuraavassa kirjassa, Hopeatuolissa hän on vanha mies – on kulunut yhteensä 70 vuotta. Kirjan henkilöt myös keskustelevat ajan ongelmasta.

Heistä on outoa, että Narnian aika kulkee eri tahtia kuin meidän maailmamme aika. Narniassa on voinut kulua vuosikausia, mutta meidän maailmassamme vain hetki. Tässä mielessä Narnia-kirjat muistuttavat esimerkiksi E. Nesbitin aikafantasioita.

Nesbitin kirjoissa lapset seikkailevat oman maailmansa menneisyydessä, mutta Lewisin kirjoissa ei eletä ollenkaan samassa ajassa eikä samassa maailmassa. Kun Peter, Edmund, Susan ja Lucy menevät toisen kerran Narniaan, on kulunut vain vuosi meidän aikaamme, mutta 500 vuotta Narnian aikaa. Heidän paluutaan Narniaan voisi verrata tilanteeseen, jossa muinaiset ristiretkeläiset palaisivat moderniin Englantiin.

Taikurin veljenpoika poikkeaa muista Narnia-kirjoista siinä, että sen seikkailut vievät pitemmän ajan meidän maailmassamme. Pollyn äiti huomaa, että Polly on ollut poissa ja - Digory huomaa, että Polly katoaa.

Ehkäpä Lewis voi selittää tämän sillä, että Polly ja Digory menevät Narniaan Andrew-enon kömpelön taian avulla. Siksi siirtyminen maailmasta toiseen tapahtuu hitaammin kuin silloin, kun Aslan kutsuu.        

Vielä on erikseen Aslanin aika. Aslan on iätön, ja hänen maassaan vallitsee aivan eri aika. Ihmisillä ei ole Aslanin maassa mitään erityistä ikää. He ovat iättömiä, parhaassa iässään. On vaikeaa sanoa, kestääkö esimerkiksi Narnian loppuminen hetken vai pitkiä aikoja. Lewis on varmaankin korostanut sitä, että Jumalalle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.