Photo: Buena Vista International Finland copyright

Narnian valkoinen velho Jadis houkuttelee Edmundin puolelleen makeisilla.

"Mitä hyvää haluaisit?"

"Kiitos, suklaamakeisia, teidän majesteettinne Edmund sanoi.

Kuningatar tipautti pullostaan toisen pisaran lumeen, ja siinä samassa siihen ilmaantui pyöreä rasia, jonka ympärillä oli kaunis vihreä silkkinauha. Kun se avattiin, siinä oli ainakin kilon verran parhaita suklaamakeisia. Jokainen niistä oli pehmeä ja makea."

(Narnian tarinat, s. 86. suom Kyllikki Hämäläinen)

 

Edwardin ajan lasten, myös pienen Jack Lewisin ja hänen veljensä Warrenin herkkukarkkeja olivat sokerilla päällystetyt pehmeät karamellit, joilla oli kiehtova nimi Turkish Delight. Kerrotaan, että Turkin sulttaani kyllästyi koviin karkkeihin, jotka rikkoivat hampaat ja karjui: Me haluamme pehmeitä makeisia!  Syntyi lokum, jota valmistetaan yhä. Se on alkuperäinen Turkish Delight.

 

Netistä löytyy runsaasti reseptejä, joiden mukaan voi valmistaa jouluksi Narnian makeisia. perinteisellä reseptillä, jossa ei ole suklaata. Kuva: Christmas-joy.com.

 

 

 

Oxford English Dictionaryn mukaan Turkish Delight -karamellit ovat "a sweet made of flavoured gelatinous lumps coated with powdered sugar." Sellaisia minäkin olen nähnyt. Mutta eräs netissä oleva resepti neuvoo tekemään "aitoja viktoriaanisia suklaapäällysteisiä Turkish Delight-makeisia". Ehkäpä suomentaja on saanut maistaa niitä, kun on kääntänyt Turkish Delight -makeisen suklaamakeiseksi. Varmaankin niitä oli monenlaisia variaatioita.

Kuva MrsBrowns -variaatiosta, jota voi tilata:

 

 

 

Minusta meidän suomalaisten marmelaadipallot ovat hyvin "narniamaisia" makeisia. Parasta karkkia Narnian ystäville on tieto siitä, että elokuva on menestynyt tähän mennessä loistavasti, suorastaan ennätyksellisen hyvin. Sen täytyy olla hyvä. Sitähän tässä on jännitetty.

http://www.narniaweb.com/news.asp?id=698&dl=7458130 (Linkki ei suostu menemään paikalleen. Koko juttu karkasi jo kerran. Mitä se Jadis siellä puuhaa?)