20288.jpg

Vuosi 1993 oli hieno elokuvavuosi. Katsoimme seuraavana keväänä, jolloin suurin osa noista elokuvista oli nähtävissä, yhteensä kymmenen elokuvaa, siis kävimme elokuvissa niin monesti. Se lienee kaikkien aikojen ennätys aikuisikäisinä. 

Katsoimme Shadowlands-elokuvan kotona TV:stä äsken. Olin unohtanut, miten kaunis tämä Richard Attenborough'n ohjaama elokuva on. Vakavampi arvostelu siitä, miten elokuva vastaa todellisuutta, mm se, että Joy Davidman ja Lewis olivat kirjeenvaihdossa 10 vuotta ennen tapaamistaan, tulee sille esimerkiksi tohtori Edwardsin arvostelusta, jota olen vasta silmäillyt. Hänen sivuillaan näyttää olevan paljon muutakin tietoa Lewisista.

Elokuvasta jäi mieleen se, että se korostaa teoreettisen ajattelun pinnallisuutta verrattuna elämykselliseen tietoon, käsittelee rakkautta ja kärsimystä syvällisesti niin kuin todella suuri rakkauselokuva ainakin. Siksi kai se on niin suosittu, vaikka ajatukset ovat aika synkkiä ja elokuvan lapsikin menettänyt uskonsa Narnian taikaan. Lewisin kamppailu uskon ja epäuskon välillä on kuitenkin kuvattu realistisesti vaikkakin pitkitettynä. Ja kuten tiedämme suru vain syvensi hänen uskoaan.

Englanti itse vanhoine rakennuksineen ja kauniine luontoineen on aina tällaisten elokuvien nautintoa lisäävä tekijä. Miten se onkin mahdollista, että nämä englantilaiset elokuvat ovat niin täydellisiä?

P.S.

Olen täysin yllättynyt siitä, kuinka paljon teitä lukijoita on kertynyt näin lyhyessä ajassa (kahdessa viikossa jo yli 1200 käyntiä, 413 uniikkikävijää, hyvin suuri osa viipyy 1/2-1 tunnin ja ylikin).

Tämän jälkeen on graduni aineistoa jäljellä vain jotain Lewisin urasta, alkusanat ja loppuarvio.(Tämä on tietenkin enimmäkseen lyhennettyä, ja suorat lainaukset ja alaviiteet puuttuvat.) Kirjallisuusluettelo on kuitenkin tulossa. Olen kirjoittanut tänne muutakin, esimerkiksi tuon luvun C.S. Lewisista ja hänen elämänsä naisista.

Tarkoitukseni on koota tänne teidän iloksenne ja omaksi ilokseni, myös se mitä Lewisista on luettavissa netistä. Marraskuu muodostaa arkiston, johon voimme palata, kun alamme keskustella kirjoista ja elokuvista. ??? Kertokaa mitä ajattelette.:)

Tietääkö joku, voiko tuo kuva, siis elokuvan mainos, olla blogissa vai pitääkö se ottaa kiireesti pois? Olen yleensä hyvin varovainen kuvien kanssa.