33689.jpg

 

C. S.  Lewis : The Complete Chronicles of Narnia. HarperCollins Children's Books 2000. With Illustrations hand-coloured by the artist, Pauline Baynes. Jacket art Pauline Baynes 1998. Foreword by Douglas Gresham.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämä ihastuttavan näköinen kirja on suuri ja painava kuin vanhan ajan perheraamattu. Siihen on koottuna kaikki seitsemän Narnia-kirjaa. Kansi ja kuvat ovat Pauline Baynesin piirtämät ja myöhemmin käsin värittämät. Teoksessa on Lewisin vaimon Joy Greshamin pojan Douglasin kirjoittama esipuhe.

 

Douglas Gresham tapasi C.S. Lewisin ensi kerran ollessaan 8-vuotias. Hän oli pettynyt. CS Lewis ei näyttänyt urhealta ritarilta, vaan oli vähän kumara ja kaljupäinen vanha mies, joka  oli pukeutunut kuluneisiin harmaisiin housuihin, urheilumalliseen tweedtakkiin ja kuluneisiin kotitossuihin. Lewis valloitti kuitenkin Davidin nopeasti eloisuudellaan ja charmillaan.

 

Kuin Narniassa

 

Kun Joy Gresham sairastui syöpään ja joutui sairaalaan, pojat Douglas ja David muuttivat Jackin ja Warrenin taloon. Pikkupojalle "The Kilns" * oli paikka, joka oli kuin Narnia. Talon lähellä oli mahtavia puita, lampi ja vanhoja puolittain raunioituneita rakennuksia. Lewisin veljekset vaikuttivat kovasti narnialaisilta itsekin. He olivat hauskoja ja ystävällisiä. Jack Lewis kohteli lapsia tasaveroisina keskustelukumppaneina. Hän osasi jutella melkein mistä hyvänsä.

 

Joy Greshamilla oli neljän vuoden remissio, joka oli onnellista aikaa. Kolme vuotta Joyn kuoleman jälkeen myös Jack kuoli. Hän ehti olla osa Douglas Greshamin lapsuutta kymmenen vuotta. Douglas Gresham asui pitkään Tasmaniassa, mutta on muuttanut sittemmin Irlantiin. Hän on mukana Narnia-elokuvien tekemisessä, mikä selittänee sen, että ainakin ensimmäinen niistä oli tehty Lewisin kirjan hengessä vaikkakin joitakin kohtauksia pidentäen (Lontoon pommitus ja sota Narniassa.)

 

* Talo oli saanut nimensä lähellä sijainneesta tiilitehtaasta, jossa oli korkeat tornit. Myös Lewisin talo on purettu.

 

Aihe juhlia! Englantilaiset kirjastonhoitajat ovat äänestäneet Narnia-kirjojen ensimmäisen osan, The Lion, the Witch and the Wardrobe (Velho ja leijona) tärkeimmäksi kirjaksi, jonka lapsi voi lukea ja joka jokaisen lapsen tulisi saada joululahjaksi, kirjaksi jonka muisto säilyy koko elämän ajan.