Myös Elias Liinamaa ihmettelee elokuva-arvostelussaan Keskisuomalaisessa sitä, mitä joulupukki tekee Narnia-elokuvassa ja miksi joulupukki tuo aseita. Miten nämä asiat sopivat yhteen kristinuskon kanssa?

 

Narnia-kirjat ovat lapsille kirjoitettuja satukirjoja. Joulupukki on keskeinen satuolento länsimaisessa perinteessä.  Lisäksi joulupukki on muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa alkujaan anteliaisuudestaan tunnettu Pyhä Nikolaus, Santa Claus.

 

Miksi joulupukki antaa aseita? Elokuvan ja kirjan kannalta aseet vievät juonta eteenpäin. Ne ennakoivat sitä, mitä on tulossa: taistelu hyvän ja pahan välillä. Takana on myös kristillinen symboliikka. Paavali käyttää roomalaisen sotilaan tavallista asua kristillisessä vertauksessa: kilpi on uskon symboli, miekka sanan symboli. Jotkut pitävät Narnian joulupukkia pyhän hengen symbolina, koska joulupukki antaa lahjoja pyhän hengen lailla. Monet pitävät Narnian taisteluja symbolina kussakin ihmisessä tapahtuvasta taistelusta hyvän ja pahan välillä.

 

Lapsille sekä Narnia-kirjat että elokuva ovat taidetta, josta he nauttivat niin kuin kuuluukin, eläytyen. Meistä aikuisista on kiinnostavaa pohtia eri puolia elokuvasta kuten Liinamaakin on tehnyt. Hän antaa elokuvalle kouluarvosanan 9. 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />