20557.jpg

 

Kuva © Buena Vista International Finland <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

NARNIAN TARINAT

 

C.S. Lewis kirjoitti sukupolvelle, joka eli atomipommin varjossa, sodanjälkeisessä maailmassa, jossa kuolema, väkivalta, sankaruus, pelkuruus, hyvä ja paha olivat tulleet selkeästi esille. Hän oli ollut itse teini-ikäisenä sodassa. Hän oli kokenut Englannin vaaran hetket Hitlerin uhatessa Englannin ja koko Euroopan olemassaoloa. Hän kirjoitti lapsille, joiden hän uskoi voivan kokea samanlaista.

 

Kirjailijan ei tarvitse käsitellä vain jokapäiväiseen arkielämään liittyviä asioita valmentaakseen lasta elämään. Hän voi viedä heidät kuuta kauemmaksi fantasian maailmaan ja näyttää heille siellä, millainen ihmissydän on. C.S. Lewis uskoi, että lastenkirjallisuus on itsenäinen kirjallisuudenlaji. Se ei ole minkään ohjelmallisuuden orja.

 

Kirjailijan kokonaispersoonallisuus ja hänen henkisen elämänsä rakennusaineet antavat erikoisen sävyn Narnian tarinoille. C. S. Lewis oli todellinen oppinut,  arvostettu kirjallisuudentutkija, eräs viime vuosisadan lukeneimmista henkilöistä, loistava kertoja, syvällinen ajattelija ja teologi. Hän oli ollut nuorena ateisti, mutta kääntynyt kristityksi lähinnä Tolkienin vaikutuksesta. Kristinusko täytti hänen mielensä. Se antaa erioisen sävyn Lewisin luomalle oudolle ja kauniille maailmalle. Seikkailut ovat väliin hurjia ja kauhistuttavia, mutta aina on pohjana luottamus tai ainakin toivo, joka tekee elämän ihmeelliseksi.

 

Narnian tarinoissa on

eurooppalaisen ihmisen

koko kulttuuriperintö

 

Lewis yllättää aikuislukijan näyttämällä liiankin tutuiksi ja kuluneiksi tulleet asiat tuoreesta näkökulmasta, kuin uusina. Ehkä lapset ymmärtävät vain emotionaalisesti sen, mitä Lewis kuvaa. Mutta Narnia-kirjojen merkilliset tapahtumat ja erikoislaatuiset henkilöt eivät unohdu. Niistä tulee tekijöitä, jotka muovaavat meidän elämäämme. Narnia valmistaa lasta ymmärtämään kristinuskoa, mutta se herättää myös hänen kiinnostuksensa ja arvostuksensa ihmiskunnan kirjallista perintöä kohtaan. Se innostaa häntä elämään täyttä ja energistä elämää, onnellisena ja rohkeana, arvostamaan ystävyyttä ja sankaruutta, luontoa ja ihmistä.  

 

Kokeneena kirjoittajana Lewis kirjoitti sadun perinteen mukaisesti, aivan kuin se olisi ollut runomitta, jota hän noudatti uskollisesti. Hänellä oli kyky kertoa seikkailuista eloisalla ja runollisella proosalla, joka tyydyttää myös aikuislukijaa. Hänen elinikäinen kiinnostuksensa kirjallisuuteen, kirjallisuudenhistoriaan ja kirjallisuuskritiikkiin oli opettanut hänet tietämään, millaista on hyvä kirjallisuus. Sen vuoksi Narnian tarinoita voidaan arvioida yleisen kirjallisuuden kriteereillä muistaen jotkut erityiset vaatimukset, jotka koskevat lastenkirjallisuutta.

 

C.S. Lewisin parhaat ominaisuudet tulevat esille Narnian tarinoissa: loistava mielikuvitus, laaja kirjallisuudentuntemus, raikas ja runollinen tyyli, syvällinen moraali.Häntä on ylistetty runollisuudesta ja hienosta tyylistä, rikkaasta maisemankuvauksesta ja ennen kaikkea siitä ilosta, jota hänen kertomuksensa tulvivat. Hän on antanut todellisuudelle uuden ulottuvuuden mielikuvitusmaailmassaan. Aikuisten kritiikki ei kuitenkaan ratkaise Narnian tarinoiden tulevaisuutta.  Lapset tulevat sukupolvi toisensa jälkeen päättämään säilyvätkö Narnian tarinat kirjallisena aarteena, jota he arvostavat koko elämänsä.