193109.jpg

Photo: Anna Amnell

Lucy Maud Montgomery's parsonage near Toronto. She wrote here most of her books after she was married and moved from Prince Edward Island to Ontario.

Theme: attic in Narnia-books and women's literature studies.

Tämä on aito viktoriaaninen talo Kanadasta Toronton läheltä, pappila jossa asui kirjailija Lucy Maud Montgomery ja kirjoitti siellä suurimman osan kirjoistaan. Tässäkin talossa oli varmaankin ullakko, jonne oli kerätty vanhoja tavaroita, kirjoja, lehtiä, vaatteita. Siis lasten aarreaitta.

Tytölle merkitsee paljon, että hänellä on oma paikka, jossa hän saa lukea, kirjoittaa päiväkirjaa ja ajatella. Monella oli tapana istua lapsena kesäisin vaikkapa puussa tai ullakolla lukemassa. Onko teillä sellaisia muistoja?Myös pojilla on paikkoja, joinne he vetäytyvät voidakseen olla yksin. Joillekin se on saattanut olla vinnti eli ullakko.

Narnia-kirjoissa ullakko on ratkaisevan tärkeä. Edwardiaanisen ison talon ullakolla leikkivät Polly ja Digory kirjassa Taikurin sisarenpoika:

" -- oli sateisin ja kylmin kesä vuosikausiin. --

Polly oli keksinyt kauan sitten, että jos avasi tietyn pikkuoven heidän talonsa ullakolla, siellä oli vesisäiliö ja sen takana pimeä koppi, jonne pääsi varovasti kiipeämällä. --Polly oli tehnyt vesisäiliön takana olevasta tunnelinpätkästä salakuljettajien luolan. Hän oli tuonut sinne vanhojen pakkilaatikoiden lautoja
ja rikkinäisten keittiötuolien istumia ja sen sellaista ja asettanut niitä kattoparrujen varaan, niin että oli saanut tehdyksi eräänlaisen lattian."

Salaisessa paikassa Polly leikki sateisina päivinä. Sieltä alkavat Narnia-kirjojen seikkailut 1900-luvun alun Lontoossa. Tämä aikakausi oli C.S. Lewisin oman lapsuuden aikaa.

19672.jpg

Myös kirjan "Velho ja leijona" seikkailu alkaa ullakolta. Sateisena päivänä ei voidakaan leikkiä suurella pihalla, vaan ollaan piilosilla vanhan professorin (Digoryn) talossa.

Näin Narnia-kirjoissa ullakolla on se merkitys, minkä lapset kokevat sillä olevan. Kun kerroin ullakossa lukemisestani pari vuotta sitten Kiiltomato-nimisessä internetjulkaisussa, keskustelijat liittivät ullakon heti naiskirjallisuuteen, jossa sillä on aivan eri merkitys. Jos asia kiinnostaa, lue mitä aiheesta keskustelttin. Kiiltomadon arkistot ovat suljetut, ja olen sen vuoksi selostanut seuraavissa blogikirjoituksissani tätä keskustelua. Voit kommentoida joko tänne tai Blogisisko-blogiini.

Naisen muotokuva lukijana ja kirjailijana

Naisen muotokuva lukijana ja kirjailijana 2. ullakko naiskirjallisuudessa. Keskustelua ullakosta.

Lue myös tämä Kasa-blogissa ollut Jussin kirjoitus ja kommentit.